Fakta om Oste-VM

Rekorddeltakelse

Dette er 31. gangen World Cheese Awards arrangeres. Aldri før har så mange oster vært påmeldt. Og aldri før har så mange land meldt på ost til World Cheese Awards.

250 dommere

50 norske og  180 internasjonale dommere skal smake seg fram til de beste ostene og årets vinner. I team på 3-4 smaker de seg gjennom ostene. De skal komme frem til én Super Gold fra sitt bord. 78 Super Golds blir til 16 som til sist  konkurrerer om å bli årets vinner av World Cheese Awards.

Oster fra 41 land

Australia, Belgia, Brasil, Canada, Kroatia, Kypros,

Tsjekkia, Danmark, England, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas,

Guernsey, Ungarn, Irland, Israel, Italia, Kenya, Liechtenstein, Mexico,

Nederland, New Zealand,

Nord-Irland, Norge, Polen,

Portugal, Romania, Russland, Serbia, Skottland

Slovakia, Slovenia, Sør-Afrika, Spania, Sverige, Sveits, USA, Wales og Østerrike.

3 472 oster

3 472 oster fra 41 land er påmeldt til Oste-VM i år. 175 av  disse ostene er norske, fordelt på 58 ysterier. 

..fra 29 land

Australia, Belgia, Brazil, Canada, Kanariøyene, Danmark, Ecuador, England, Frankrike, Tyskland, Irland, Israel, Italia, Japan, Kazakstan, Mexico , Norge, Russland, Skotland, Slovakia, Sør-Afrika, Spania, Sverige, Sveits, Nederland, Ukraina, USA, Wales, Østerrike,          

Bedømmelsen

 Alle beslutninger skal være enstemmig. Ved uenighet hjelper en representant fra arrangøren dommerteamet med å komme fram til en felles vurdering.

De enkelte ostene er ikke inndelt i klasser, og det blir fordelt alle typer oster på de enkelte dommerbordene.

Norsk osterevolusjon

I 2016, året da Tingvollost vant World Cheese Awards med blåmuggosten Kraftkar i San Sebastian, var 5 norske osteprodusenter påmeldt. I London 2017 var det 17 norske, og i år er hele 58 norske osteprodusenter påmeldt til World Cheese Awards i Bergen.

Kriterier

  1. Ostens utseende og overflate (maks 5 poeng)

    1. Er osten ren, fri for uønsket lukt mm.

  2. Ostens karakter og tekstur (maks 5 poeng)

    1. Fuktighet, fett, farge og konsistens mm.

  3. Smak (maks 15 poeng)

    1. Balansert, kompleks, god lengde mm.

Visste du at..

- I 2017 spiste hver nordmann 18,8 kilo ost. Det er en økning på 28 % i ostekonsumet siden år 2000 da konsumet pr nordmann var på 14,8 kg.

- Osten vi spiser klart mest av er gulost. Hver nordmann spiste i 2017 i gjennomsnitt 11,6 kg gulost og utgjør dermed over 72 % av osten nordmenn spiser.

- Brunostforbruket har gått tilbake med 17 % siden 2007 

 

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

hanen.no Proudly created with Wix.com