• trude

Cecilie Louise Berg

Rundt 230 internasjonale- og nasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne.

Møt Cecilie Louise Berg som har jobbet i pressen siden 1986, og er i dag frilans matjournalist med fast tilknytning til Dagbladet, Maison Mat & Vin, Appetitt m.fl.

- Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden?

- Å få være med som dommer i Oste-VM er som å trekke gull-loddet. Dette blir en stor opplevelse for en som er opptatt av matkultur og -tradisjoner. Jeg gleder meg stort til å finne nye ostefavoritter.  - Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge? 

- Å ha fått Oste-VM til Norge er et kupp, som nok vil gi mye verdifull oppmerksomhet omkring norsk ost. Det foregår så mye spennende på dette området i Norge i dag, ikke minst på de mange håndverks- og gårdsysteriene.


- Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? - Vær nysgjerrig, og gjør det til et prosjekt å jevnlig smake nye oster. Gå på oppdagelsesferd i ostedisken, eller på Bondens Marked.  Server en norsk osteopplevelse til gjestene dine ved å fortelle historien bak produktet. Utvalget er stort og spennende; Fra ost som er laget av munker, og ost som er ystet i det som en gang var et svømmebasseng, til ost som har vært lagret dypt inne i en grotte. 

- Hva er ditt beste osteminne?

- Jeg kommer fra en osteglad familie, og har mange barndomsminner som inkluderer ost. Jeg fortelles at jeg allerede som barn likte både pultost og gammelost. Sistnevnte bestilte foreldrene mine i boks direkte fra Vik i Sogn. Den dag i dag har jeg alltid gammelost i hus. Som liten ble den spist med smør. Da jeg ble voksen lærte jeg at den smaker godt marinert i akevitt også.

Ellers er ostelykke og Frankrike to sider av samme sak for meg. Uansett hvor du er i landet, finnes det stolte, lokale tradisjoner.  Men utviklingen og bevisstheten er i endring også i Norge. At det er vanskelig å regjere et land med 246 ulike oster, slik president Charles de Gaulle en gang skal ha beklaget seg over, er heldigvis noe også Erna Solberg kunne ha sagt i dag.  

-Hva er ditt beste serveringstips til ost?

- Temperering. Ost som er tatt ut av kjøleskapet en god stund før den skal spises, smaker dobbelt så godt. 

152 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle