• trude

Christer Økland

Rundt 230 internasjonale- og nasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne.

Møt Christer Økland som karakteriserer seg som : Beskjeden 29 år gammel bergenser fra Sotra, grunder bak restaurant 1877.
-Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden?

- Å få lov til å være dommer i osteVM er stort. Jeg føler meg beæret og ydmyk ved tanken på at jeg er plukket ut til å dømme en slik konkurranse.

- Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge?

- Det skapes interesse av et slikt arrangement, det øker kanskje også kunnskapen til mannen/damen i gaten. Forhåpningene mine er jo også at det skapes litt inspirasjon til de som går med en liten yster i seg, eller ønsket om å åpne et osteutsalg, eller restauratører som lurer på om de skal sette ost på menyen, og vipper dem over toppen slik at de tør ta steget.


- Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster?

- Inspirasjonen til å smake nye oster har for meg helt klar sammenheng med historien, til ysterne, kyrene, sauene, eller geitene. Hvorfor lager ysterne ost? Hvordan har det blitt gjort før? Hvem har de lært av? og ikke minst; hvordan kommer de frem til det unike produktet som akkurat den ysteren står med i hendene? (Jeg er en nysgjerrig sjel) .


- Hva er ditt beste osteminne?

- Beste osteminne er nesten umulig å trekke frem, de lokale rundt i mitt distrikt står nok garantert for flere av dem.


En av ostene som var med på å vekke interessen min er knudenosten, når den kommer inn dørene på renaa og er så skjør at den omtrent må behandles med silkehansker da er det en følelse av eufori bare å få lov til å servere det.

Fersk ost 5 timer etter at kyrene er melket på Tveitagarden, ostekake stopp på ‘Bjørkheim på vei til Hardanger, med samme osten = gull .Åpningen av hel gammel fanaost. 16 kg og 16 måneders ren kjærlighet og tålmodighet . Det aller beste minnet jeg har om ost som også er knyttet til restauranten er sene kvelder når service er ferdig; ost, vin, smør og brød….i den rekkefølgen.


- Hva er ditt beste serveringstips til ost?

- Ost skal spises så alene som du tør, det er likevel underverker hva litt syre eller sødme gjør med smaksopplevelsen. Syltede plommer, cider, nøtter eller en slice brioche med drygt med smør på. Det beste serveringstipset jeg kan komme på er å ha litt flere typer ost, da finnes det noe for en hver på fatet, man har en perfekt ice-breaker om man trenger og det gir også grunnlag for å bytte ut og prøve nye oster hver gang.


170 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle