• trude

Eivind Haalien

Oppdatert: 6. okt. 2018

Rundt 230 internasjonale og nasjonale dommere skal bedømme mer enn 3000 oster fra hele verden. Vi har tatt en rask prat med noen av de norske dommerne. Møt Eivind Haalien, oppvokst på fjellgård med melkekyr og aktiv støling. Utdannet kokk med erfaring fra blant annet Fossheim Turisthotell i Lom. Har en Master of Science i internasjonal hotell- og reiselivsadministrasjon fra Norsk Hotellhøgskole og University of Otago, New Zealand. Har jobbet hos Fylkesmannen i Rogaland, landbruksavdelingen; vært direktør for Fagforum for Mat og Drikke AS; etablert matfestivalen Matstreif; vært ambassadør for Nordisk Ministerråds satsing «Ny Nordisk Mat» og er i dag ansvarlig for lokalmat og spesialiteter i NorgesGruppen ASA. Sitter i styret i Stiftelsen Matmerk og Spiseriet i Stavanger. Har vært dommer under NM i håndverksost i flere år.

· Hvordan er det å skulle være dommer i Oste-VM, en av de viktigste konkurranser for ost i verden? 

- Det blir meget spennende. Både det å møte fagfolk fra hele verden som er levende opptatt av ost, men også å se, smake og sanse et så stort utvalg av produkter som kommer fra den samme råvaren melk.

-Hva kan være verdien av at Oste-VM arrangeres i Norge?  - Økt fokus på Norge som matland, men forhåpentligvis vil det også bidra til at folk for øynene opp for melkekvaliteten i Norge, som igjen kan bidra til økt verdiskapning.

· Hvordan kan vi inspireres til å smake nye norske oster? Økt synlighet i butikk igjennom smaksprøver, kunnskap og lidenskap.

· Hva er ditt beste osteminne? Etter en klatretur i Nissedal overnattet vi i en vedfyrt gamme, hvor vi spiste bålsmeltet Jærost fra Hans Voll med kokte nypoteter. Det fungerte meget godt kan man si.

· Hva er ditt beste serveringstips til ost? - Generelt så bør ost tempereres før servering. Hvis du i tillegg luner/smelter hvit- eller rødkittoster til de blir deilig flytende inni, da har du med stor sannsynlighet økt både smaken og spiseopplevelsen.

331 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle